WIERDEN, JANUARI 2022.

 

Ondanks nog steeds veel plezier in het werk en ook nog vraag genoeg, niettemin moet het er toch een keer van komen:

 

                                    Stoppen met werken!

 

In december 2021 in redelijk goede gezondheid de 70 jaar aangetikt. Vanaf begin 2021 de klantenkring al voorzichtig voorbereid op het onvermijdelijke: eind 2021 gaan we er echt mee stoppen. Kenmerk van de werkzaamheden is altijd geweest: werken op locatie. Klim- en klauterwerk, soms in weer en wind, veel ge(vlieg-)reis. Altijd onderweg. Je doet dit fysiek soepel als je nog jong bent. Maar dat blijf je niet. Wanneer je iets te vaak met u wordt aangesproken en er steeds vaker beleefd wordt aangeboden de koffer te dragen dan geeft dat toch te denken.

Ook de voorzitster van de RvB, tevens van de OR en de FeCo vindt dat het nu maar eens afgelopen moet zijn.

En gelijk heeft ze!

Bijna 27 jaar zzp-er, vanaf 1995, het was een mooie tijd. Veel gezien van de wereld, samen mogen werken met prachtige mensen in soms totaal andere culturen.

Echt stoppen?

Nog niet helemaal. Het duurt hopelijk nog wel even voordat we de sleutel bij de KvK inleveren en de Belastingdienst een flesje wijn sturen als dank voor bewezen diensten. Af en toe zullen we hier en daar nog wel een keertje inspringen. We blijven actief met ‘kantoorwerk’ in de advies sfeer. Kennis en ervaring blijven we zo graag nog een tijdje beschikbaar houden voor de Nederlandse industrie.

home page

Een veel gehoorde reactie: Wat gebeurt er nu met jouw kennis en ervaring?

Welnu, als zzp-er kun je niet iemand in dienst nemen, dagelijks mee optrekken, om zo kennis over te dragen, dat is financieel niet haalbaar. Deze discontinuïteit in kennisoverdracht heeft de Nederlandse industrie ook een beetje over zichzelf afgeroepen. In de jaren ’90 kwam de grootschalige uitbesteding op gang. Technische expertise welke je niet 40 uur per week nodig had werd verwijderd van de payroll en voortaan flexibel ingehuurd. Veel weggesaneerde techneuten wisten hier wel raad mee en kwamen terecht in het zzp domein. Deze afroming van overhead heeft destijds de concurrentie positie van de Nederlandse industrie sterk verbeterd. Maar de keerzijde wordt nu zichtbaar. Vergrijzing in het zzp domein doet veel kennis en ervaring verdampen.

 

Wat wel kan: Kennis overdragen via het geduldige papier. Zo is het online boek ‘Leerboek Trillingsanalyse’ vanaf 2013 vrij te downloaden van deze website. Voor 2022 is er een geheel herziene en uitgebreidere versie in voorbereiding. Daar is nu immers ruim de tijd voor. In het vakblad PompNL staan sinds 2007 techniek-gerelateerde artikelen uit het praktijk-leven gegrepen, voor de liefhebbers allemaal terug te vinden op deze website.

Ook blijven we actief in het cursussen domein. Via Oveducon kan worden ingeschreven voor de cursussen “Trillingsmeting’ en ‘Trillingsanalyse’.

 

Ja, de vele aardige ‘klantollega’s’, ik zal ze missen. Mijn hartelijke dank voor de prettige samenwerking! Veel dank ben ik verschuldigd aan mijn mentoren uit de Holec en Stork periode, prachtige maakindustrie-leerscholen in de jaren ‘70 .. ‘90, een stevig fundament voor een zzp-er.

 

Een hartelijke groet en wellicht nog een keer tot ziens,

Arie Mol

Voortaan niet meer ‘geen tijd voor want druk’ maar ‘druk want overal tijd voor’!

De stille kracht achter de zzp-er.