(MOLREC)

HOME

 

CONTACT

LEERBOEK TRILLINGSANALYSE

 

PUBLICATIES

CURSUSSEN

 

Trillingsanalyse roterende machines is een mooi vakgebied. Het ontwerp van grote roterende industriële machines zoals pompen, ventilatoren, dieselmotoren, elektrische machines, enz. evolueert voortdurend. Nieuwe markt-/klanteisen, innovaties en nieuwe materialen dagen ontwerpers en constructeurs steeds opnieuw uit hun machines te optimaliseren. Wie vandaag op safe speelt en uitontwikkelde ‘proven-design’ machines op de markt brengt is morgen niet meer concurrerend met prijs-prestatie verhouding en energieverbruik. Doorgaande ontwikkeling kent echter ook een risico: de ‘Wet van Behoud van Ellende’. De ontwerper of constructeur die met een technische modificatie enerzijds een gewenst voordeel kan bereiken maar even niet overziet dat er anderzijds een nadeel wordt geïntroduceerd heeft een probleem. Bijvoorbeeld een trillingsprobleem. Té lange tijd bedrijf met té hoog trillingsniveau kan een kostbaar bedrijfszekerheid probleem opleveren: vroegtijdige lagerschade, afdichting lekt, bouten breken, scheuren (náást lassen), trilling/geluid overlast bij buren, enz.

 

Trillingen meten heeft een tweeledig doel:

 Conditie bewaking: Het periodiek vaststellen van de gezondheid van machines is luisteren naar de taal van de machine. Verreweg de meeste schade mechanismen ontwikkelen zich trendmatig en trillingsgedrag – en ook temperatuur - is daarbij een uitstekende indicator.

 Trillingsanalyse: Probleemanalyse (‘trouble-shooting’), de ‘machine dokter stelt een diagnose.

 

Geheel herziene versie.

Per september 2022 is een geheel herziene versie (‘revisie #10’) verschenen van het Leerboek Trillingsanalyse.

Teksten zijn herschreven, hoofdstukken toegevoegd en volgorde hoofdstukken gewijzigd. In dit boek wordt getracht jarenlange praktische ervaring in het vakgebied toegankelijk te maken voor geïnteresseerden in het Nederlandse taalgebied: service engineers, studenten, onderhoud technici en engineers beroepshalve verantwoordelijk voor het hoofdpijn dossier ‘trillingen’. Aan bod komen o.a. basis begrippen, trilling meting en trilling analyse bij diverse typen machines zoals elektrische machines, pompen, ventilatoren en verbrandingsmotoren, conditie bewaking, resonantie als bedrijfszekerheid ondermijner #1, op locatie balanceren, lagering problemen, enz. De auteur beoogt met dit boek bij te dragen aan een verdere structurering van kennis en kunde bij de steunpilaren van de Nederlandse en Vlaamse procesindustrie, de onderhoud sector, de maakindustrie en de maritieme wereld: de werkvloer professionals.

 

LEERBOEK TRILLINGSANALYSE

 

Dit document is met bronvermelding vrij beschikbaar voor onderwijs doeleinden.

 

Open het document hier